Kohustuslik B2G e-arveldamine Lätis alates 2025. aasta jaanuarist

E-arveldus, Uudised

Kohustuslik B2G e-arveldamine Lätis alates 2025. aasta jaanuarist

Alates 1. jaanuarist 2025 muutub Lätis e-arvete esitamine kohustuslikuks era- ja avaliku sektori (B2G) tehingutes. See nõue laieneb ettevõtetevahelistele (B2B) tehingutele alates 1. jaanuarist 2026. Lisaks tuleb kõik e-arved edastada ka Läti Maksuametile.

 

Mis formaadis ja kustkaudu e-arveid edastatakse?

Lätis viidatakse e-arveldusele ülemineku teemalistes kirjutistes sageli Peppoli “raamistikule” ning seaduseelnõudes on kirjas, et edastatavad e-arved peavad vastama Peppol BIS Billing 3.0 standardile. Paraku ei saa avaliku sektori ettevõtetele aga Peppoli võrgu kaudu arveid saata, kuna neil puudub Peppoli võrgu ühenduvus.

Et avalikule sektorile e-arveid saata, tuleb liidestuda Läti e-Addressi platvormiga. Ka maksuamet soovib saada ülevaadet kõigist e-arvetest ning kui e-Aadressi ühendus on loodud, tekib see automaatselt. Kuid need ettevõtted, kes avaliku sektoriga koostööd ei tee ning valivad e-arvete saatmiseks muud kanalid, peavad looma ühenduse Läti Elektroonilise Deklaratsioonisüsteemiga (EDS), mis toimib platvormina e-arvete ja muude maksudokumentide esitamiseks Läti Maksuametile.

Ettevõtted peavad seega looma liidestused kas e-Aadressi või EDS-iga, et täita uusi e-arvelduse nõudeid. Lätis pakuvad mitmed teenusepakkujad e-arvelduse lahendusi, sealhulgas Telema, kelle usaldusväärne ja kasutajasõbralik teenus aitab ettevõtetel uute regulatsioonidega kergesti kohaneda ning sujuvalt e-arveldusele üle minna.

Olulised tähtajad Läti e-arvelduseks valmistumisel

01.01.2025 Hakkab kehtima kohustus saata e-arveid, kui teete äri Läti avaliku sektoriga. Vaja on liidestust Läti e-Address’iga -> sinna on vaja edastada e-arved alates 01.01.2025.

01.01.2026 Hakkab kehtima kohustus saata e-arveid kõigile, nii era- kui avalikule sektorile. Vaja on liidestust Läti Maksuameti Elektroonilise Deklareerimissüsteemi EDS-iga, et edastada sinna kõik e-arved.

 

Lisainfo saamiseks võtke meiega ühendust.

  • (kohustuslik)