E-arveldus Eestis: paari kuuga 50 000 saatjat ja 96% e-arvete osakaal

E-arveldus, Uudised

E-arveldus Eestis: paari kuuga 50 000 saatjat ja 96% e-arvete osakaal

2019. aasta detsembris on Eesti avaliku sektori sõnul juba rohkem kui 96% nende ostuarvetest e-arved. Sealjuures “päris” ehk masinloetavad e-arved, mitte meili teel saadetud pdf-failid. Kui aasta alguses oli e-arve saatjaid vaid 8000 ringis, siis aasta lõpuks ületab see number 50 000 piiri.

Alates 1. juulist 2019 on Eestis e-arvete saatmine avalikule sektorile kohustuslik. See on ka peamiseks põhjuseks, miks e-arve võimeliste organisatsioonide arv on 2019. aastal järsult kasvanud.

Eestis puudub keskne andmebaas e-arvete saatmise võimekuse kohta, kuid e-arvete operaatorid vahetavad omavahel sellekohast infot. Detsembri alguses tehtud arvestuse kohaselt on e-arvete saatjaid juba üle 49 000.

Marek Ilves Riigi Tugiteenuste Keskusest kommenteerib: “Meil on väga hea meel, et e-arved on lõpuks Eestis kohustuslikud. Veidi rohkem kui paari kuuga saavutati e-arvete puhul 90% osakaal kõikidest ostuarvetest. Detsembris on see lausa 96% tasemel.” Paljudes riikides on avaliku sektori initsiatiiv viinud e-arvete laialdase kasutamiseni ka ärisektoris. Ilves lisab: “Meil on alust arvata, et e-arvete kasutuselevõtt on kasulik ja vähendab kulusid mitte ainult avalikus sektoris, vaid ka erasektoris. Kui ettevõttel on olemas e-arvete saatmise võimekus, siis miks mitte saata e-arveid nii paljudele klientidele kui võimalik.”

Telema tegevjuht Hele Hammer pöördub eraettevõtete raamatupidajate poole üleskutsega: “Tänu riigi initsiatiivile on väga paljud teie tarnijad e-arve võimelised. See on tõenäoliselt vaid küsimise vaev, et oma hankijatelt edaspidi e-arveid saama hakata. Kui te pole seda veel teinud, siis soovitan lähikuudel planeerida üks korralik hankijate e-arvete saatmisele kaasamise kampaania!”.

Eesti muutis e-arved riigisektorile (B2G) kohustuslikuks juulis 2019. Leedu tegi seda juba juulis 2017. Läti on seadnud tähtajaks 31. märtsi 2020. Huvitava ääremärkusena on Itaalia kohustuslikuks teinud mitte ainult B2G e-arved (2014), vaid ka B2B (ettevõttelt ettevõttele) kui ka B2C (ettevõtetelt eraklientidele) e-arved (2019).